Anesteziyoloji ve Reanimasyon Hakkında Sorular
Anesteziyoloji ve Reanimasyon
Genel anestezi ve sedasyon nedir?
Genel anestezi; anestezi uzmanı tarafından anestezik ilaçlar verilerek hastanın geçici şuur kaybı, ağrı duyumunun engellenmesi ve kas gevşemesinin sağlanması ile rahat bir cerrahi ortam oluşturulmasıdır. Genel anestezinin devamı ise Oksijen/Hava ve beraberinde anestezi gazları (Hastanemizde Sevorane kullanılmaktadır) ile sağlanmaktadır.
Sedasyonda, anestezi uzmanı tarafından sedatif (sakinleştirici) ilaçlar verilerek hastanın rahatlaması sağlanmaktadır. Sedasyon sırasında hastanın refleks aktiviteleri devam eder (yutma refleksi gibi) ve hasta diş hekimi ile işlem boyu iletişim kurar ve komutlara uyar(ağzınızı açın, kapatın vs gibi). Bu durum; işlemin güvenli ve optimal zamanda bitirilmesi açısından büyük avantaj sağlar. Aynı zamanda amnezi(unutkanlık) oluşturarak; hastanın duyduğu sesleri, nahoş duyguları, ağrıyı işlem sonrası hatırlamasını engeller.
Genel anestezi ve sedasyon işlemleri ameliyathane şartlarında uygulanmaktadır. Her hasta monitörize edilmekte yani tansiyonu, kalp atımları ve kan oksijen düzeyleri, işlem boyu anestezi uzmanı ve anestezi teknikeri tarafından takip edilmektedir.
devamıGenel anestezi veya sedasyondan hangisinin uygulanacağına nasıl karar verilmektedir?
Bu uygulamalardan hangisinin tercih edileceğine hasta ve yakınları, diş hekimi ve anestezi uzmanı beraber karar vermektedir. Yapılacak işlemin süresi, cerrahi derinliği, sizin dahili rahatsızlıklarınız, sizin tercihiniz kararı belirleyen faktörlerdir.
devamıHastanenizde hangi hastalara genel anestezi veya sedasyon uygulanıyor?
Diş ünitesinde tedavisi devam edilemeyen çocuk hastalar, diş ünitesinde tedavi görme konusunda aşırı kaygısı bulunan erişkin hastalar, öğürme refleksi fazla olan hastalar, çok uzun süreli işlemler öngörülen ve bu sürede ağız açıklığı sağlanamayacak işlemler, Alzheimer, demans gibi hasta ile iletişim kurulmasında zorluk çekilen nörolojik rahatsızlıklar, otizm, serebral palsi, mental retardasyon gibi engellilik durumları.
devamıAmeliyat öncesi fizik muayene ve tahlil planlamanız nasıl? Pandemi dönemine özel ne tür değişiklikler yaptınız? Operasyon öncesi bizim ne tür hazırlıklar yapmamız gerekecek?
Anestezi öncesi hastalarımıza anestezi uzmanımız tarafından ayrıntılı fizik muayene yapılmakta ve gerekli tetkikler istenmektedir. Bu uygulamalarımıza pandemi dönemine özel Covid-19 IgG ve IgM antikor testlerini de eklemiş bulunmaktayız. Bu antikor testleri bize kişinin Covid-19 hastalığını geçirmiş veya geçirmekte olduğu ile ilgili bilgi vermektedir. Böylece hastalarımız güvenle ameliyata alınabilmektedir.
Operasyon öncesi erişkinler için 6 saat, çocuklar için 4 saat açlık süresi gerekmektedir. Bu kural; güvenli bir anestezi için mutlak gerekliliktir. Anestezi uzmanının devamını önerdiği ilaçlarınızı operasyon sabahı bir yudum suyla içmelisiniz. Operasyon günü gelirken rahat kıyafetler giymelisiniz. Oje, takı vs olmamalıdır.
devamıAnestezi alacağım gün işlem için yalnız gelebilir miyim?
Operasyon sonrası çok sık görülmemekle birlikte ağrı, tansiyon düşmesi, uykuya meyil, bulantı, kusma gibi durumlar yaşayabileceğinizden desteğe ihtiyacınız olacaktır. Bu sebeple operasyon günü bir yakınınızla gelmeniz gerekmektedir.
devamıHasta işlem öncesi nasıl bir hazırlıkla ameliyat odasına alınıyor? Sakinleştirici ilaç uygulanıyor mu?
Önce bir yakını eşliğinde hazırlık odamıza alınan hastaya anestezi uzmanının uygun gördüğü doz ve uygulama biçimi ile (erişkinler için genel olarak hazırlık odamızda açılan damar yolundan, çocuklar için ağızdan, makattan veya kas içi) sakinleştirici ilaç uygulanmaktadır. Yeterli rahatlama sağlandıktan sonra bir sağlık personeli eşliğinde ameliyat salonuna alınmaktadır. Bu süreçte kullanılan ilaç amnezi(hafıza kaybı) oluşturduğundan hasta işlem sonrası bu süreci de hatırlamamaktadır.
devamıİşlem kaç saat sürüyor? Buna göre anestezi süresi nasıl ayarlanıyor?
Diş hekiminiz sizi operasyon öncesi muayene ederek bir işlem planı yapmaktadır. En kısa ve en uzun süre öngörüsü sizinle operasyon öncesi paylaşılmaktadır. Ancak tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi diş hekiminizin kesin bir süre vermesi mümkün değildir. Anestezi süreci ise diş hekiminiz ile anestezi hekiminin diyaloğu ile hastanın operasyonu süresince devam ettirilebilmektedir. Anestezi açısından devam edilmesinde bir engel görülürse operasyon sonlandırılabilir.
devamıAnestezi ilaçları vücuduma zarar verir mi? Kullanılan ilaç ne zaman vücuttan atılır?
Genel anestezi ve sedasyon sırasında uygulanan ilaçlar, hastaya ve hastalıklarına göre seçilmektedir. Risk oluşturacağı düşünülen durumlar anestezi uzmanı tarafından hasta ve hasta yakınları ile paylaşılmaktadır. İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir.
24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
devamıOperasyon sonrası ne kadar süre hastanede kalınıyor? Operasyon sonrası beslenmeye ne zaman başlanabilir?
Genel anestezi veya sedasyon uygulaması yapılmakta, diş işlemleri bitirildikten sonra hasta uyandırılmakta ve tekrar hazırlık odasına alınmaktadır. Burada yine bir yakını ile beraber güvenle taburcusu yapılana kadar istirahat etmektedir. Aynı gün içerisinde hasta evine gidebilir. Güvenli olduğuna karar verildiğinde, gerekli uyarılar yapılarak anestezi uzmanı tarafından taburcu edilmektedir.
Genel anestezi uygulanan hastalar uyandıktan üç saat sonra sıvı beslenmeye (muhallebi, tanesiz çorba, meyve suyu gibi), beş saat sonra normal beslenmeye başlayabilir. Sedasyon uygulanan hastalar ise uyandıktan iki saat sonra normal beslenmelerine geçebilir. Ancak diş işlemleri yapılmış olduğundan normal beslenmeye geçiş sonrası gıda içeriği, işlemi yapan diş hekiminin tavsiyelerine göre seçilmelidir.
devamıGenel anestezi ve sedasyon sonrası araba kullanabilir miyim?
Bu işlemler sonrası hasta kendini dinç hissetse de yapılan araştırmalar anestezi sonrası ilk 24 saat içerisinde reflekslerde azalma olduğunu göstermektedir. Bu sebeple anestezi uygulandığı gün araç kullanılmamalıdır.
devamıOperasyon sonrası herhangi problem ya da sorun olduğunda anestezi uzmanı ve diş hekimime nasıl ulaşabilirim?
Operasyon sonrası size verilen taburculuk formunda tüm iletişim bilgileri bulunmaktadır.
devamı