Oral İmplantoloji
Oral İmplantoloji kliniğinde, çürük, kırık veya dişeti hastalığı gibi sebeplerden dolayı doğal dişlerini kaybetmiş hastaların diş eksikliklerini implant adı verilen doğal dişi en iyi taklit eden yapay kökler yerleştirerek tedavi edilmektedir. Tedavi yelpazesi tek tek diş eksikliğinden tüm dişlerini kaybetmiş hastaların tedavisini kapsayacak kadar geniştir.
Tek diş eksiklikleri, klasik yöntemle boşluğun iki yanındaki komşu dişlerin küçültülerek köprü yapılması şeklinde tedavi edilmektedir. İmplant uygulamalarında diş eksikliği olan bölgeye kök şeklinde bir implant yerleştirilerek yandaki komşu dişlere hiç dokunmadan sabit bir kuron restorasyon ile eksiklik ortadan kaldırılabilir.
Birden fazla veya tüm dişlerini kaybetmiş hastalar, geleneksel yöntemlerle takıp-çıkarılan kısmi veya tam protezler ile tedavi edilmektedir. Özellikle altçenede tüm dişlerini kaybetmiş hastalarda uygulanan hareketli protezler bir de kemik erimesi varsa genellikle ağızda oynamaktadır. Bu durum hastaları birçok ortamda zor durumda bırakabilir ve memnuniyetsizliğe sebep olabilmektedir. İmplant uygulamaları ile bu oynayan protezler stabil hale getirilebilir ve hatta uygun bir ağızda sabit köprü protezleri ile hasta memnuniyeti en üst seviyeye taşınabilir.
İmplant uygulaması genel sağlık ve kemik miktarı değerlendirmesinden sonra günümüz şartlarında hemen hemen herkese yapılabilmektedir. Eğer kemik miktarı yeterli değilse kemik greft materyalleri ile takviye yapılarak kemik hacmi artırılıp sonrasında implant uygulanabilir.
İmplant işlemleri, korkan ve risk grubunda olan hastalarda sedasyon ve genel anestezi uygulamaları ile de yapılmaktadır. Kliniğimizde bunların haricinde korkan, kan sulandırıcı kullanması zorunlu, şeker hastalığı olan ve zamanı kısıtlı hastalarda herhangi bir kesi oluşturmadan ve dikiş atmadan kısa zamanda protez yapılabilmesine imkan kılan en implant da uygulanmaktadır.
Bölüm Hekimlerimiz
Sık Sorulan Sorular
Diş İmplantları nedir?
İmplantlar, dişlerini herhangi bir sebeple kaybetmiş olan hastarın diş eksikliğini ortadan kaldırmak için eksik olan bölgeye doğal dişi en iyi şekilde taklit eden doku dostu materyal olarak bilinen titanyum veya seramikten üretilmiş yapay kökler olarak tarif edilir.
Diş İmplantlar nasıl uygulanır?
Diş implantları lokal anestezi ile acısız olarak rahatlıkla uygulanabilmektedir. Ancak bir veya birden fazla bazı sistemik hastalığı olan (kalp, şeker, tansiyon, tiroid … gibi) ve bu tarz cerrahi operasyonlardan korkan hastalara sedasyon (kısmı uyutularak- bilinci kısmi açık) veya genel anestezi (tam olarak uyutularak) ile rahatlıkla ve güvenle implant tedavisi yapılabilir. İmplant tedavisi implant tipine bağlı olarak bir hafta ile 6 ay kadar sürebilir. Eğer kemik hacmi yetersiz ise greft uygulaması sebebi ile bazen bu süre uzayabilir. Bazı özel implantlar ile kesi ve dikişsiz uygulama mümkündür.
Diş İmplantları kimlere yapılır?
İmplant uygulaması neredeyse tüm hastalara yapılabilmektedir. Bu yelpaze tek dişini ya da tüm dişlerini kaybetmiş hastaları kapsamaktadır. Tek dişi çekilmiş olan hastalarda bu boşlukların tedavi edilmesi için klasik yöntemlerle boşluğun yanındaki komşu dişler küçülterek köprü protezi yapmak gerekir. Bu uygulama kendi sağlam dişlerine dokunulduğundan birçok hasta tarafından pek istenmemektedir. İmplant uygulamasında boşluğa bir implant yerleştirilerek komşu dişlere dokunulmadan diş eksikliği tedavi edilebilmektedir. Tüm dişlerini kaybetmiş hastalarda da klasik yöntemler ile hareketli, takıp-çıkarılabilen olarak tarif edilen bir total protez (damak protezi olarak bilinen) yapılmaktadır. Hastalar genellikle, özellikle de alt çenede bu hareketli protezlerin yemek yerken ve konuşurken oynamasından şikayet etmektedirler. İmplant uygulaması ile bu protezler stabil hale gelebilmekte ve hatta uygun kemik miktarı değerlendirildikten sonra kendi doğal dişleri gibi sabit bir köprü protezi yapılarak rahat ettirilmektedirler. Bir diğer uygulamada arka dişlerini kaybetmiş hastalara yapılmaktadır. Yine klasik yöntemler ile parsiyal protez (yarım damak olarak bilinen) yapılarak hastalar tedavi edilebilmektedir. Ancak bu da sadece birkaç dişini kaybetmiş hastalar tarafından ağıza hareketli bir protezin girmesi pek istenmez. İmplant uygulaması ile doğal dişleri en iyi şekilde taklit eden sabit bir köprü protezi ile hastalar memnun edilmektedir.
Diş İmplantlarının uygulanmasına herhangi bir engel var mıdır?
Kemik hacmi implant uygulaması için çok önemlidir. Yetersiz kemik miktarı olan hastalarda bu durum çeşitli operasyonlar ile düzeltilebilir. Sigaranın genel sağlığa zarar verdiği bilinmektedir ve bu durum özellikle günde bir paketten fazla sigara içenlerde implantların uzun dönem başarısını olumsuz etkilemesi ile de görülmektedir.
Diş implantlarının ömrü ne kadardır?
Bu soruyu implantları da doğal diş gibi değerlendirmek gerekir şeklinde cevaplamak daha doğru olur. Ağız bakımı iyi olmaması ve doğal diş kayıplarına sayılabilen sebepler implantlar için de geçerlidir. Nasıl doğal dişler için 6 ayda bir kontrol gerekiyorsa implantlar içinde aynı protokolü uygulamak gerekir. Bu şekilde implantları sağlıklı bir şekilde ağızda tutmak mümkün olacaktır.
İmplant her yaşta uygulanabilir mi?
İmplant her yaşta uygulanabilir. Zaten diş kayıpları daha çok ileri yaş gruplarında görülmektedir. Ancak kız çocuklarında 15, erkek çocuklarında 18 yaş beklenmesi gerekir. Bazı özel durumlarda bu genç bireylerde de daha erken yapılması da mümkündür. Bunun hekim tarafından değerlendirilmesi doğru olacaktır.