Restoratif Diş Tedavisi
Restoratif diş ve tedavisi, diş sert dokularında çürük ya da çürük dışı sebeplerden meydana gelen madde kayıplarını onaran, kaybolmuş olan estetik ve fonksiyonun hastaya tekrar kazandırılmasına katkıda bulunan bilim dalıdır.
Ayrıca ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ alanında diş şekillerinin ve renklerinin değiştirilmesiyle hastalara estetik bir görüntü kazandıran bilim dalıdır.
Ön dişlere yapılan estetik restorasyonlar nelerdir?
Kompozit vener
Kompozit venerler kırık ve şekil değişikliği gerektiren dişlerde tercih edilebilir. Günümüzde ön diş kompositleri ile doğal diş renginde restorasyonlar yapılabilmektedir.
Porselen vener restorasyonlar (Lamina)
Lamina restorasyonlar; ön grup dişlerde estetik amaçla yapılan tedavi yöntemidir. Dişlerin sadece ön yüzeyleri aşındırılarak hazırlanan dişlerden ölçü alınır, daha sonra laboratuvar şartlarında hazırlanan laminalar ikinci seansta hasta dişlerine yapıştırılır.
Bölüm Hekimlerimiz
Sık Sorulan Sorular
CAD-CAM teknolojisi ile estetik restorasyonlar
Ayrıca fakültemizde CAD-CAM teknolojisi ile estetik restorasyonlar tek seansta uygulanabilmektedir.
CAD-CAM teknolojisinde dişlerin ölçüleri bilgisayara bağlı bir kamera ile dijital olarak alınır. Sistemin bağlı olduğu bilgisayarda restorasyonların tasarımı hazırlanır. Restorasyon, özel kazıyıcısında porselen/kompozit bir bloktan kazınarak yaklaşık 10-15dakika içinde üretilir. Aynı seansta restorasyon dişe yapıştırılabilir ve yaklaşık 1,5-2 saat içinde işlem tamamlanır.
Beyazlatma işlemi tek bir dişe yapılabilir mi? Yoksa tüm ağıza uygulanması mı gereklidir?
Beyazlatma işlemi tek dişe veya birkaç dişe uygulanabilir. Genellikle kanin dişler (köpek dişleri), yapıları ve ağız içindeki konumları sebebi ile diğer dişlerden daha sarı renkli olabilmektedir. Kanin dişleri (köpek dişlerini) içeren, 4 diş, beyazlatma uygulaması da yapılabilmektedir.
Beyazlatma özelliği olan diş macunları işe yarar mı?
Bu diş macunlarının içeriklerine göre farklı etkileri vardır. Aşındırma özelliği fazla olan diş macunları ilk etapta diş yüzeyindeki lekeleri aşındırarak uzaklaştırsa da uzun süren kullanımlarda diş minesinde aşınma ve çizilmelere sebep olacaktır. Dişlerin daha sarı görünmesine sebep olabilmektedir.
Aşındırıcı özelliği daha az olan beyazlatma macunları belirli bir süre kullanılmalı, dişlerin daha beyaz gözükmesi için diş fırçasını bastırarak- agresif fırçalama- yapılmamalıdır.
Diş beyazlatmanın yan etkileri var mıdır?
Diş beyazlatma işlemi eğer diş hekimi kontrolünde yapılırsa diş minesinde kalıcı bir probleme sebep olmaz. Ancak internette veya marketlerde satılan ürünlerin kontrolsüz uygulanması ile kalıcı hasarlar oluşabilmektedir.
Olabilecek geri dönüşümlü yan etkiler şu şekildedir;
Dehidratasyon (Dişlerde su kaybı, beyazlatma işleminden sonra yaklaşık 1 hafta içerisinde su içeriği eski haline dönecektir). Dehidratasyon, beyazlatma işleminden sonra dişlerin daha opak beyaz gözükmesine sebep olur, su kaybı geri dönünce dişler daha şeffaf ve doğal gözükecektir. Diş hassasiyeti; beyazlatma sonrası 24-48saat sürebilir. Yumuşak doku irritasyonu; beyazlatma jelinin dişetine, yanak veya dudak dokularına değmesi ile oluşan yanıklardır. Geri dönüşümlüdür, kendiliğinden de iyileşebilir veya irritasyon bölgesine uygulanacak jel ile iyileşme hızlandırılabilir. Beyazlatma süresince diş minesinin sertliğinde azalma olacaktır, ancak florürlü diş macunlarının düzenli kullanımı ile minenin sertliği ilk haline döndüğü bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır.Herkese diş beyazlatma yapılabilir mi?
Sağlıklı olan her ağız yapısında diş beyazlatma yapılabilir. Diş beyazlatma işleminden önce diş hekimi dişlerin uygunluğunu kontrol eder;
Diş minelerinde çatlak, aşınma olmamalıdır. Dişlerde aşırı hassasiyet olmamalıdır. Parafonksiyonel alışkanlıkları olan (diş sıkma, clenching..) kişilerde önce bu alışkanlıklar kontrol altına alınmalı, yeni çatlak oluşumu ve aşınmaların önüne geçilmelidir. Dişeti sağlığı kontrol edilmeli eğer gerekli ise önce dişeti tedavisi yapılmalıdır. Sigara, yoğun kahve/çay içme alışkanlığı olan kişilerde önce bu alışkanlıklar azaltılmalıdır. Kişinin mine kalınlığı incelenmeli, beyazlatma tedavisinden alacağı sonuç ile ilgili bilgi verilmelidir. Çok yoğun, sarı/kahverengi, renklenmelerin olduğu dişlerde (florozis, tetrasiklin lekelenmesi.. kaynaklı) beyazlatma etkili olmayacaktır. Kök ucunda bir lezyonun (periapikal patoloji) bulunduğu dişlerde beyazlatma yapılmamalı. 14 yaşından küçük bireylere beyazlatma yapılmamalı.Diş çürüğü genetik midir?
Diş sert dokusunun yapısı ve dişlerin dizilimi genetik geçişli olabileceği için diş çürüğü de genetik kaynaklı olabilmektedir. Aile içi alışkanlıkların (diş fırçalama sıklığı, beslenme alışkanlıkları…) benzer olması sebebi ile de bir ailede çürük gelişimi fazlam olabilmektedir.
Çürüğe yatkınlığı olan bireyler ağız ve diş sağlıklarına daha çok dikkat etmelidirler; düzenli ve etkin diş fırçalama, arayüz temizliği (diş ipi, arayüz fırçası, ağız duşu) , ağız çalkalama suları kullanılmalıdır. Diş hekimi kontrollerine daha sık gidilmeli ve düzenli aralıklarla yüksek florür içeren preparatların yüzeyel uygulaması yapılmalıdır.
Diş çürüğü ağrı yapar mı?
Dişlerde, soğuk ve şekerli besinlere duyarlılığın olması diş çürüğüne işaret eder. Bu duyarlılık ağrı ile karıştırılmamalıdır.
Diş çürüklerinin çok ilerlediği (dişin sinirine ulaştığı) zaman diş ağrısına sebep olurlar ve bu aşamada kanal tedavisi gerekliliği olabilir. Bu aşamaya ulaşmadan, yani dişin ağrımasını beklemeden, çürüğün temizlenip dişin restore edilmesi en sağlıklı yaklaşım olacaktır.
Çürük sebebi ile diş yüzeyinde oluşan boşluğa yemek artıklarının dolması ile de basınç şeklinde, yemek yedikten sonra artan ağrılar olabilir. Bu ağrı tipi dişetinde oluşan sıkışmadan kaynaklıdır, dişeti kanamalıdır. Diş arayüzeyinin temizlenmesi ile ağrı azalır. Diş çürüğünün temizlenip restore edilmesi ile de bu problemin önüne geçilecektir.
Hassasiyete karşı diş macunları etkili midir?
Hassasiyet tedavisinde diş macunlarından destek alınır ancak önemli olan hassasiyete sebep olan etkenin ortadan kaldırılmasıdır. Diş hekimi muayenesi sonucu, hassasiyet tipine, sebebine ve şiddetine göre uygun diş macunu önerilir. Gerekli tedaviler ile kombine kullanıldığında iyi sonuçlar alınmaktadır.
Lazerle diş tedavisi yapılır mı?
LAZER ile, diş çürüklerinin ağrısız temizlenmesi mümkündür. LAZER ile, restorasyon yapmadan önce dişe şekil verilebilir. LAZER ile, esmer dişeti lekelenmeleri giderilebilir. LAZER ile, dişeti şekillendirmeleri yapılabilir. LAZER ile, diş beyazlatma işlemi yapılabilir.
Diş aşınmasının önlenmesi
Tek bir bölgede ileri-geri (yatay) veya yukarı-aşağı (dikey) fırçalamadan kaçınılmalıdır. Dişler bu bölgede yedi-sekiz dairesel hareketle fırçalanıp, bir fırça boyu öne kaydırılarak tüm diş yüzeyleri (yanak, dil-damak ve çiğneyici yüzeyleri) temizlenir. Genel olarak orta sertlikteki bir fırça kullanılmalıdır. Sert fırçalamaya olanak vermeyen elektrikli/şarjlı diş fırçaları da kullanılabilir.
Diş aşınmasını önlemek amacıyla florür içeren jel türündeki (aşındırıcısı azaltılmış) diş macunu kullanılmalıdır. Florürlü gargaralar kullanılabilir. Florür içeren ürünlerden kaçınmamalı ve diş minelerinin aşınmaya karşı direnç kazanması için kullanılması gerekmektedir. Asitli gıda ve içeceklerden hemen sonra dişler fırçalanmamalı, iki-üç saat sonra fırçalama yapılmalıdır. Asitli içecekler pipetle içilmelidir. Madde kaybı çok fazla olan dişlerde, duyarlılık ve mine dokusunun kaybıyla bir alttaki sarı doku (dentin) ortaya çıktıysa ışıklı kompozitler (beyaz dolgu) yapılmalıdır. Dişler arka yüzeyinden başlanarak fırçalanmalıdır.
Diş aşınmalarının sebepleri ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Sebepleri
Dişlerin çok sert fırçalanması Asitli gıda ve içeceklerin (gazoz) aşırı tüketilmesi Diş fırçalarının sert olması Yanlış diş macunu kullanımı (aşındırıcı özelliği fazla olan ürünlerin kullanımı) Günder iki-üç seferden daha fazla ve yanlış olarak dişlerin fırçalanması Dişlerin çok uzun süreyle fırçalanması Kötü alışkanlıklar (diş sıkma, kalem çiğneme, vb…)Ön dişlere yapılan estetik restorasyonlar nelerdir?
Kompozit vener
Kompozit venerler kırık ve şekil değişikliği gerektiren dişlerde tercih edilebilir, dişler arasındaki boşluklar kapatılabilir. Günümüzde; diş sert dokularında aşındırma yapılmadan estetik kompozit materyalleri ile doğal diş renginde restorasyonlar yapılabilmektedir,
Porselen vener restorasyonlar (Lamina)
Lamina restorasyonlar; ön grup dişlerde estetik amaçla yapılan tedavi yöntemidir. Dişlerin sadece ön yüzeyleri mine sınırları içerisinde aşındırılarak hazırlanan dişlerden ölçü alınır, laminaların üretilmesinden önce provalar yapılır ve hastanın istekleri not alınır. Sonra laboratuvar şartlarında hazırlanan porselen laminalar ilerleyen seanslarda dişlere yapıştırılır.
Aşırı harap olmuş dişleri kurtarmak mümkün mü?
Porselen kuron yapılmadan önce post-core adı verilen tedavi seçeneği ile aşırı harap olmuş dişlerin kök kanalından destek alınarak mevcut dişin güçlendirilmesi yapılabilir. Bu, kullanılan postun çeşidine göre bazen tek seansta bazen birkaç seansta tamamlanan bir işlemdir.
Aşırı madde kaybı olan dişlerin restorasyonu (Kanal tedavisi yapılan dişlerin restorasyonu)
İnley-onley restorasyonlar, çok fazla madde kaybı olan dişlerde, diş renginde (kompozit-seramik) hazırlanan estetik restorasyonlardır. Ağız dışında hazırlanan bu tip restorasyonlar, geleneksel veya dijital ölçü alınmasının ardından laboratuvar şartlarında bitirilen restorasyonlardır. Bu yapılar ikinci seansta dişlere yapıştırılırlar. Ağız dışında tamamlanan restorasyonlar dişlere tam uyum sağlarlar, estetik özellikleri laboratuvar şartlarında tamamlanır ve gelen kuvvetlere karşı yüksek direnç gösterirler.
Kanal tedavisi görmüş dişler beyazlatılabilir mi?
Kanal tedavisi görmüş (koyulaşmış) dişin özel beyazlatıcılarla beyazlatılması mümkündür. Diş hekimi iki-üç seansta uygulayacağı ilaçlarla koyulaşan dişleri beyazlatabilir.
Dişlerin beyazlatılması için neler yapılabilir?
Diş hekimi tarafından hastaya özel bir beyazlatma plağı hazırlanır. Beyazlatıcı ilaçların belirli bir süre (8-16 gün) kullanılmasıyla dişler iki-üç ton beyazlamaktadır. Mutlaka diş hekimi kontrolünde yapılması gereken bir işlemdir. Ofis tipi beyazlatma
Hasta koltuğunda yarım saat içinde kuvvetli ışık kaynaklarıyla diş beyazlatma yapılabilir (iki-üç seans). Hastanın diş rengine bağlı olarak farklı yöntemler ile diş beyazlatması yapılabilir.
Diş rengine bağlı olarak hastaların ev ve ofis tipinin beraber yapıldığı kombine beyazlatma yöntemleri son yıllarda daha çok tercih edilmektedir. Kompozit veneer veya Porselen lamina tedavisi.
Koyu lekelenmelerin olduğu (sarı-kahverengi lekeler) vakalarda diş yüzeyinden aşındırma yapılarak bu tedaviler uygulanabilir.
Amalgam restorasyonlar (gümüş dolgular) kompozit (beyaz restorasyonlar) ile değiştirilmeli midir?
Amalgam restorasyonların altında veya kenarında yeni bir diş çürüğü gözlenirse diş dokusu kaybının tipine göre kompozit (beyaz restorasyon) restorasyon ile değiştirilebilir.
Kompozit restorasyonlar; hem ön hem arka grup dişlerde sıklıkla kullanılan diş renginde polimer yapılı estetik restorasyon materyalleridir.
Diş çürüğünü önlemek için neler yapılabilir?
Dişlerin etkin olarak günde iki defa fırçalanması (şekerli ve dişe yapışan gıdaların yenmesinden sonra dişlerin fırçalanması gerekir). Diş hekimi tarafından önerilen doğru diş macunu ve fırçanın kullanılması Diş ipinin kullanılması Düzenli olarak altı ayda bir diş hekimi kontrolüne gidilmesi önerilir.
Dişimizin çürüdüğünü nasıl anlarız?
Dişlerde, soğuk ve şekerli besinlere duyarlılığın olması diş çürüğüne işaret eder. Dişlerde gri-kahverengimsi lekelerin görülmesi de dişin çürüdüğünü gösterebilir. Diş çürüklerinin tespiti için hastalar her sene rutin diş hekimi muayenesi yaptırmalıdır. Yapılacak ağız içi muayene ve çekilecek düşük dozlu radyografilerle yeni çürükler tespit edilebilir, çürükler ilerleyip dişlere çok fazla zarar vermeden restore edilebilirler.
Diş çürüğü nedir?
Diş çürüğü, çürük yapıcı besinlerin (şeker ve karbonhidratlar) alınmasından sonra diş yüzeylerinin yeterince temizlenemediği durumlarda gelişen diş sert doku kaybıdır. Diş çürüğü, hastanın diş yapısının çürüğe karşı direncine göre, farklı sürede meydana gelebilir. Bu süre içinde bakteriler şekerleri parçalayarak asit oluştururlar ve diş sert dokularına zarar verirler. Diş çürüğü çok yüzeyel sınırlanmışsa (minede sınırlı) ve başlangıç aşamasındaysa restore etmeden tedavi edilebilir ancak mineden ilerleyip dentine ulaştıysa restore edilmesi zorunludur.
Porselen laminaların yapımı nasıldır?
Karar verildikten sonra dişiniz porselen laminalar için hazırlanır. Dişinizin ön ve kesici yüzeyinden çoğu zaman 1 milimetreden az mine dokusu kaldırılıp, dişinizden ölçü alınır. Bu ölçü yardımı ile dişinize uygun, gülüşünüzü tamamlayacak, neredeyse yaprak kalınlığında, uygun renkte porselen laminalar yapılır ve uygun renkte özel yapıştırıcılar ile dişinize yapıştırılır.
Porselen laminalar halk arasındaki adıyla yaprak porselenler ne demektir?
Porselen laminalar dişlerin ön yüzlerine yapışan çok ince porselen yapılardır. Porselen laminalar ile dişlerin arasındaki boşluklar kapatılabilir, boyları uzatılıp yeniden şekil verilebilir, kırık çatlak, kötü formlu ve ileri derecede renklenmiş dişler güzel bir görünüme kavuşturabilir. Ayrıca diş rengini beğenmeyen kalıcı beyazlık isteyenlerde, gülüşünü beğenmeyen hastalarda gülüş tasarımı amacıyla, antibiyotik nedeni ile renklenmiş dişlerde, hafif çarpık dişlerin düzeltilmesinde, ortodonti tedavisi gerektiren, ileri derecede olmamak kaydıyla çapraşıklıklar birkaç seansta düzeltilebilir.
Bir dişe tek başına kuronlama yapılabilir mi?
Aşırı harap olmuş veya estetik olarak kabul edilemez durumda olan dişin tek başına çeşitli materyallerle kuronlanarak tedavisi yapılabilir.