Inley/onley restorasyonlar nedir, hangi durumlarda uygulanır?
Inley/onleyler, dolgu ve kaplama arasında bir restorasyon tipi olarak açıklanabilir. Diğer bir deyişle, dolgunun yapılmasının zor olduğu, fazla diş dokusu kaybının bulunduğu durumlarda, ancak dişin kaplama yapılacak kadar doku kaybına sahip olmadığı durumlarda tercih edilmektedir.
Inley/onleyler farklı malzemeler kullanılarak yapılabilmektedir. Bu malzemeler, seramik veya fiberle güçlendirilmiş dolgu materyalleridir. Malzeme seçimi; hastanın diş yapısına, dişlerin kapanışına ve komşu/karşıt dişlerde var olan restorasyonların durumuna bağlı olarak hekim tarafından seçilmektedir. Genellikle, kanal tedavisi görmüş dişlerde veya diş formunun ağız içinde tekrardan oluşturulamayacak kadar büyük madde kayıplarının olduğu durumlarda tercih edilmektedir. Bu restorasyonlar sayesinde, komşu dişlerle olan kontaklar ve diş formu olması gerektiği şekilde geri kazandırılabilmektedir.
Inley/onleyler uygulama aşamalarında, öncelikle diş dokuları çürükten temizlenip hazırlanır. Sonrasında hazırlanan dişten ölçü alınır. Ölçü alımı ise iki farklı teknikle yapılabilmektedir. İlki, hamur kıvamında olan ölçü malzemeleri ile alınan klasik ölçü olup, ikinci yöntem ise dijital tarama sistemleri (CAD/CAM) kullanılarak alınan ölçüdür. Daha sonra inley/onley; alınan ölçüye göre, laboratuvar ortamında veya dijital tarama sisteminin üretim kısmında hazırlanır. Bu şekilde hazırlanan inley/onleyler, özel ve hassas yapıştırma sistemi kullanılarak dişe yapıştırılır.